Doświadczenie zawodowe
Koncentruje się na zagadnieniach związanych z profilaktyką żywieniową chorób cywilizacyjnych, w tym otyłości, cukrzycy, miażdżycy, nadciśnienia tętniczego. W jej obszarze zainteresowań pozostają również zagadnienia związane z żywieniem sportowców i bioenergetyką człowieka.
Stopień doktora uzyskała za pracę pt. „Studia nad wykorzystaniem ekstraktów z wybranych gatunków herbat oraz L-karnityny jako suplementów ułatwiających redukcję tkanki tłuszczowej w ciele przy zachowaniu zdolności do wysiłku fizycznego”.
Autorka i współautorka wielu prac naukowych oraz prac popularno-naukowych na temat wspomagania żywieniowego sportowców, leczenia nadwagi i otyłości, bilansu energetycznego, stanu odżywienia oraz sposobu żywienia różnych grup ludności.
Uczestniczka kursów i szkoleń o tematyce żywieniowej i dietetycznej m.in. organizowanego pod auspicjami UE Europejskiego warsztatu żywieniowego ,,European Nutrition Leadership Programme" oraz organizowanych w Polsce i za granicą kursów SCOPE w zakresie dietoprofilaktyki nadwagi i otyłości.